KAPCSOLAT

(061) 251-2878

+3620-387-6160

info@tapetapont.hu

1146 Budapest,
Thököly út 87

Nyitva tartás:
Hétfő-Péntek 9-18

KATEGÓRIÁK
Leírások-Használati utasítások
KERESÉSEK

Tapétákról, tapétázásról egyszerűen

Kétrétegű papírtapéta

A felső, színes, mintával nyomtatott papírhoz hozzáragasztanak egy alsó papírréteget, majd a falnak struktúrát adó dombornyomással látják el.
Fényálló, nedves tisztítása nem ajánlott.
 
Habosított tapéta
Az egyre korszerűbb gyártási eljárásoknak köszönhetően dekoratív, tartós, jól tisztítható falfelületeket hozhatunk létre.
A tapéta lecserélésekor a felső, műanyag réteg lehúzható, így a falon maradó alsó papírréteg jó alapot biztosít az újratapétázáshoz.
 
Vinyl vagy selyem tapéta
Nagyon tartós falburkoló, amelyet rendkívül elegáns selyemfényű vagy matt felülettel látnak el. Újratapétázáskor felső rétege lehúzható.  
 
Vlies /Gyapjúrostos/ tapéta
A legkorszerűbb, környezetbarát falburkoló, amely papír helyett textilszálakat és cellulózt tartalmaz, amely számos előnyt biztosít a számunkra.
 
* egyszerűen, gyorsan felrakható, akár házilag is,
* nagyban elősegíti a jó minőségű, "csíkmentes" tapétázást,
* a fal mozgása esetén nem reped el,
* lélegző, páraáteresztő tulajdonságú,
* javításkor (pl. villanyszerelő doboz kibontása) maradéktalanul lehúzható a falról, majd akár újra vissza is lehet ragasztani.
*egyes típusai átfesthetőek.

Felrakási tanácsadó

Az alábbi ismertető segítséget nyújt a tapétázás műveleteinek megismerésében, mely nemcsak a munkát maguk végzőknek lehet hasznos, hanem a tapétázó mester munkáját figyelemmel kísérőknek is.

Mielőtt elkezdenénk

* Mielőtt a tapéta csomagolását eltávolítaná, bizonyosodjon meg róla, hogy a tapéták azonos gyártásból származnak, gyártási számuk (Anfertigungs-Nr., Shade-No.) megegyezik (pl. 7A). Ha ez nem lehetséges - pl. esetleges pótlólagos vásárlás miatt - a különböző gyártási számú tapétákat külön falfelületen, a többi tapétatekerccsel nem összekeverve kell felhasználni.
* A tapétázás befejezéséig mindenképpen őrizze meg minden tekercs tapéta címkéjét.

A meglévő falburkoló eltávolítása

* A falfelületen lévő régi anyagok, festékek, tapéták eltávolítása, lekaparása.
* A régi papír alapú tapétát vízzel vagy tapéta leoldó folyadékkal többször átkenjük, majd amikor megpuhult, egy spaklival könnyen le tudjuk kaparni.
* Ha a kaparás után nagyobb (3-4 mm) mélyedések, vakolati sérülések maradtak, akkor ezeket réskitöltő anyaggal javítsuk ki.
* A letisztított, kijavított falat kenjük át mélyalapozóval.

Glettelés

* Egyenletes, sima falfelület biztosítása, a kisebb hibák, repedések kijavítása.
* Használjon mészalapú (ne gipszalapú) glettanyagot.
* A glett megszáradása után a falat át kell csiszolni, majd a tökéletes fal érdekében esetleg még egyszer átglettelni, csiszolni.
* A glettelés befejezése után a falat át kell kenni híg tapétaragasztóval a fal szívóképességének csökkentése érdekében.

Makulatúrázás

* A tapéta és a fal közötti megfelelő ragasztókötés kialakulását nagyban elősegíti, ha a falat egy jó szívóképességű, ún. makulatúra papírral vonjuk be a tapétázás előtt.
* Selyem (vinyl) és habosított tapéta esetében minden esetben el kell végezni ezt a műveletet

a teljes felületen, ne használjon makulatúra csikot.
* Papírtapéta esetében csak javasolt, míg vlies tapéta esetében nem szükséges az alkalmazása.
* Lehet a teljes falat makulatúrázni vagy csak a majdani tapétaillesztések helyére 20 cm széles csíkot ragasztani.
* A keletkezett szintkülönbséget a fal és a makulatúra papír szélei között, az átlapolásokat el kell glettelni.
* Korszerű, de még nem elterjedt lehetőség a Vlies makulatúra alkalmazása. Egyszerű, gyors felrakásával kiváló, rugalmas, kritikus helyeken (pl. gipszkarton a tetőtérben) sem repedő alapot tudunk biztosítani a tapétázáshoz.

A ragasztókról

* Minden esetben használjon jó minőségű, por alakú tapétaragasztót. Kerülje a CMC tapétaragasztó használatát.
* A por alakú ragasztót hideg vízben, a víz intenzív kavarása közben kell feloldani, majd várni kell amíg besűrűsödik (kb. 15-20 perc). Célszerű az előírtnál kevesebb vizet használni, mert a túl sűrű ragasztót vízzel lehet hígítani, de a túl hígat a csomósodás miatt már nem lehet sűríteni.
* Papírtapétához "normál", míg a habosított és selyem tapétához "speciál" ragasztót kell használni. A Vlies tapétákhoz már készülnek a fali ragasztásos technikát könnyítő "vlies" vagy "direct" ragasztók.

Tapétázás

* A tapéta csíkok felragasztása a tapéta anyagától, típusától függően különböző lehet, de néhány dolgot minden esetben figyelembe kell venni:
* A tapéta hátoldalán jelölje be a levágott tapétacsíkok tetejét, hogy az egyes lapok biztosan egy irányba álljanak. Ha a tapéta címkéjén a jelzést látja, akkor az egymást követő csíkokat megfordítva, váltakozó irányba kell felrakni.
* A tapéta címkén található minta illesztés jel figyelembe vételével vágja le a tapéta csíkokat a falhossznak megfelelően, 5-10 cm ráhagyást hagyva.
* Egy falfelület első csíkját vízszintező vagy függőón segítségével állítsuk függőlegesre. Az utolsó csíkot kismértékben (2-3 cm) hajtsuk át a következő falszakaszra, amely részre rátapétázva tudjuk a folytonosságot biztosítani.
* A tapétázás során kerüljük a túlzott fűtést és a huzatot. A gyors száradás a tapéta nagymértékű zsugorodásával járhat, valamint a megfelelőn erős ragasztókötés kialakulását is gátolja.

Papír és habosított tapéta felrakása

* A falhossznak megfelelően levágott tapétacsíkot bekenjük a sűrűre kikevert tapétaragasztóval, majd a ragasztózott oldalát egymásra hajtjuk.
* Amikor a papír megpuhult a megfelelő ázási idő letelte után (kb. 5 perc), akkor a lapot széthajtva a falra helyezzük, illesztendő szélét a helyére igazítjuk, csúsztatjuk, majd tapétázó kefével a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.
* A túlzott ázás elkerülése érdekében ne használjon híg ragasztót.
* Fontos, hogy az egyes csíkok lehetőleg azonos ideig ázzanak, puhuljanak.
* A felrakás során esetleg kikenődött tapétaragasztót azonnal, nedves ronggyal távolítsuk el a tapéta felületéről.
* A tapéta felrakása, száradása során az egyenletes száradás érdekében kerülje a huzatot.

Selyem tapéta felrakása

Mivel a selyem tapéta általában fényes felületén a fény intenzíven "játszik", ezért különösen ügyeljünk arra, hogy a ragasztó ne kerüljön a tapéta felületére.
A selyem tapéták nehezebb súlyúak (akár fél kg is lehet m2-ként), ezért a ragasztókötés erőssége különösen fontos.
A selyem tapéta ragasztásakor keletkezett nedvesség kifelé kevéssé, inkább csak a fal belseje felé tud eltávozni, így fokozott igénybevételnek kitéve a glettanyagot, az alapozást.
A fenti tulajdonságok miatt a selyem tapéta felrakását házilag nem javasoljuk, inkább bízzon meg megbízható, kiváló szakembert a munka elvégzésére.

A felrakás sajátosságaival megbízóként sem árt ha tisztában vagyunk:

* A glettelést megfelelő, a fokozott nedvesség hatására sem felázó glettanyaggal végezzük.
* A felületi fénytörés miatt az alap teljesen sima, alaposan átcsiszolt, glettmorzsa mentes legyen.
* A fal túlzott szívóképességét legalább egyszeri, híg ragasztóval történő átkenéssel csökkentsük.
* Mindig kell jó minőségű makulatúra papírt használni. Lehetőleg teljesen leburkolva a falat, de minimum az illesztésekhez kell papír csíkokat rakni.
* Csak erős, nagyon nehéz tapétához különösen erős (pl. Metylan Spezial) ragasztót használjunk.
* A sűrűre, szinte pudingszerűre kikevert ragasztót mindig tapétázó kefével kenjük a tapétára. Ne használjunk tapétakenő gépet.
* A sűrű, erős ragasztót vékonyan de egyenletesen kenjük a tapéta hátoldalára, különösen ügyelve a szélek elégséges, de ne túlzott bekenésére.
* Vinyl tapétáknál az egyes lapok ázási ideje a papírtapéta ázási idejének akár kétszerese is lehet (kb. 6-10 perc). Ügyeljünk az egyes lapok azonos ázási idejére.
* A tapéta felületére esetlegesen kikerült ragasztót puha, tiszta, kissé nedves ronggyal azonnal távolítsuk el.
* A munkafelületet, tapétázó asztalt, kezünket rendszeresen tisztítsuk.
* A tapéta felrakása, száradása során az egyenletes száradás érdekében kerülje a huzatot. Forró nyári napokon célszerű a munkát a délutáni, esti órákban végezni.

Vlies tapéta felrakása

* A dekoratív, igényes falfelületeket gyorsan és egyszerűen tudunk létrehozni Vlies tapétával. A művelet egyszerűsége nagyon megkönnyíti a házilagos tapétázást is.
* A falat a nagyon sűrűre (szinte pudingszerűre) kikevert "speciál" vagy "vlies" ragasztóval vastagon bekenjük egy tapétacsík + 20 cm szélességben. A ragasztót célszerű szőrös teddy hengerrel felhordani.
* Ebbe a ragasztómasszába szárazon fektetjük bele a tapéta csíkot. Tapétázó kefével, gumihengerrel vagy tapétázó lapáttal a csík közepéből a szélei felé haladva felsimítjuk a falra.
* Alul, felül a túllógó részeket levágjuk.

 

Bordűr felrakása

A bordűrt festett falra vagy papírtapétára gond nélkül ráragaszthatjuk. Használjunk erős, "speciál" tapétaragasztót.

Műanyag bevonatú tapéták (habosított, selyem és vlies) esetében azonban célszerű a bordűrt a falra ragasztani.

* A bordűr helyét pontosan kirajzoljuk, majd a tapétázást csak a vonalig végezzük. Végül a bordűrt felragasztjuk a kihagyott helyére.
* Vlies tapéta esetében - mivel ez nedves állapotban is kiválóan vágható - a bordűr elsőként is felrakható, majd az egyes tapétacsíkokat a felrakásuk során egyenként hozzávágjuk a bordűrhöz.

Műanyag tapétára a bordűr kizárólag erre a célra szolgáló, speciális bordűr ragasztóval tehető fel.

www.alkor-venilia.de   www.ascreation.de   www.coswig-tapeten.de   www.erismann.de   www.tapetenshop.de/pages/de/esprit_home_tapeten.html   www.komar-freestyle.de   www.marburg.com   www.grandecogroup.de www.komar-freestyle.de www.dcfix.de www.rasch.de